Nieracjonalne odżywianie się i jego skutki
Na samym początku zajmiemy się problemem otyłości, gdyż jest to coraz częstsze zjawisko występujące wśród uczniów naszej szkoły.
Otyłość jest przewlekłą chorobą spowodowaną nadmiernym spożywaniem energii zawartej w pokarmach, w stosunku do zapotrzebowania organizmu, skutkiem czego jest magazynowanie nadmiaru w postaci tkanki tłuszczowej. Otyłości towarzyszą liczne powikłania ze strony układu sercowo – naczyniowego i innych narządów.
Otyłość uwarunkowana jest czynnikami genetycznymi na które nie mamy wpływu oraz czynnikami środowiskowymi, które możemy i powinniśmy odpowiednio modyfikować. Głównymi czynnikami środowiskowymi są: spożywanie żywności przekraczające zapotrzebowanie organizmu (objadanie się) oraz zbyt mała aktywność fizyczna (siedzący tryb życia).
Statystyki dowodzą, że większość osób dorosłych otyłych miało nadwagę już we wczesnych latach życia. Dzieciństwo jest tym okresem, w którym komórki tłuszczowe rozwijają się a przekarmianie powoduje, że ich ilość jest większa, niż u dzieci żywionych prawidłowo. Kuracje odchudzające z reguły prowadzą do zmniejszenia objętości komórek tłuszczowych, ale nie ich liczby. Dlatego właśnie tak trudno zrzucić zbędne kilogramy utrzymujące się od wieku dziecięcego, choć jest to oczywiście możliwe.
Szczupła sylwetka to wynik równowagi między kaloriami spożytymi a spalonymi, dlatego sprzymierzeńcem odchudzania jest wzmożona aktywność fizyczna dzięki której wykorzystujemy więcej kalorii. Gimnastyka pomoże spalić zbędny tłuszcz, ale takie zwykłe czynności domowe ułatwiają pozbycie się nadwagi.
Pracując godzinę tracisz:
- 120 kcal – prasując
- 150 kcal – ścieląc łóżka
- 200 kcal – myjąc naczynia
- 250 kcal – myjąc podłogi
- 300 kcal – myjąc okna
Więc drodzy uczniowie do pracy, a wy drodzy rodzice nie wyręczajcie swoich pociech, gdyż macie dwojaki pożytek z pracy swoich dzieci. One są zdrowsze a wy macie więcej czasu dla siebie!
Aby walka z otyłością była bardziej efektywna należy wystrzegać się:
- podjadania między posiłkami
- zbyt szybkiego jedzenia
- głodzenia się w ciągu dnia i objadania wieczorem
- jedzenia z innych przyczyn niż zaspokajanie głodu np.: z nudów, dla towarzystwa, ze
zdenerwowania lub frustracji
Aby zachować szczupłą sylwetkę należy jak najwięcej:
- jeść warzyw i owoców
- wypijać wody mineralnej
- zredukować spożywanie soli, cukru i białej mąki
- gimnastykować się
- śmiać się
Aby schudnąć lub utrzymać prawidłową wagę należy unikać podjadania między posiłkami. Te szczególnie tuczące przekąski to chipsy, cukierki, czekoladki, ciasteczka, orzechy – solone lub prażone w cukrze.
Natomiast bezpieczne i polecane „podjadacze” to:
- cała marchewka
- świeża kalarepa
- otręby owsiane zalane odrobiną kefiru
- parę listków sałaty
- zielony ogórek z koperkiem
- kawałek melona
- plaster chudego twarogu
- szklanka soku pomidorowego
- miseczka kapusty kiszonej
- pomidory posypane cebulką
Reasumując należy przede wszystkim pamiętać, że nie powinniśmy wprowadzać naszym dzieciom jakiejś radykalnej diety głodowej ( to może im tylko zaszkodzić). Najważniejsze jest to żebyśmy dbali aby się racjonalnie odżywiały i miały zapewnioną odpowiednią ilość ruchu.
Pamiętajmy rodzice zamiast kupować dziecku w nagrodę słodycze (cukierki, chipsy, ciastka itp.) zabierzcie swoje pociechy na basen, wybierzcie się na wycieczkę rowerową, ale o tym i wielu innych rzeczach będziemy mówić przy okazji naszych następnych spotkań.